Netušil o vstupence mezi elitu

Formule 1 se těší eminentnímu zájmu i u českých sportovních diváků.

V budoucnu by se seriál mohl dočkat i českého závodníka. Vladimír Netušil a jeho stáj Effective racing jde správným směrem. Do kokpitu sice usedl až po třicítce, přesto je však mladíkům více než dostatečnou konkurencí. Stal se šampionem středoevropské zóny a ve formuli 3 si chce v příštích měsících vyjezdit svou vstupenku mezi ty nejlepší.

Formuli 1 sledoval odmalička. Jen co české televizní kanály začaly vysílat, jak se mladý Michael Schumacher prohání ve svém červeném Ferrari po okruzích, Vladimír se do motosportu zamiloval.

Sám rád sportoval a nebýt vážného úrazu, možná by jeho kroky vedly úplně jinam. V patnácti letech zažil autonehodu, při níž zemřel jeho kamarád a řidič vozidla. Vladimírovi na sedadle spolujezdce byla sdělena nepříjemná diagnóza, možná už se nikdy nepostaví na nohy.

Měsíce na vozíku a pravidelné rehabilitace ale nakonec původní prognózy zvrátily a on se mohl vrátit do plnohodnotného života. Sport ale odložil. Věnoval se práci ve financích. Později si koupil rychlé auto a jeho kroky časem vedly do prostředí, kde jsou vůně benzínu a zvuky motoru v kurzu.

“Dal bych milion korun za jedno kolo ve Formuli 1,” vyřkl před přáteli Vladimír svůj sen. Ze snu se brzy stal cíl. Vladimír začal studovat možnosti, ve třiceti letech si poprvé sedl do kokpitu a o tři roky později si také koupil svou první formuli.

“Byl to rok 2016, koupil jsem dvoulitr od Renaultu a začal jezdit Carbonia cup. Sezona je složená ze sedmi závodů a dá se odjet v podstatě za vlastní peníze. Prahnul jsem po tom zkusit si závodění, tak jsem do toho šel. Závodilo se v Mostě, v německu, Polsku i na maďarském Hungaroringu. Tam si člověk poprvé přičichne k té atmosféře, kterou dosud znal jen z televize. Projde si paddocky, podívá se na místa, kudy se procházeli slavní piloti. No a stalo se to, že jsem všech těch sedm závodů vyhrál,” popisuje skromně Vladimír netušil, jehož další kroky vedly za Josefem Králem, který v minulosti závodil ve formuli GP2.

Svět motosportu je především o penězích. Vladimír si sponzory sháněl odjakživa sám, a stejně tomu bylo i pro sezony 2017 a 2018, kdy pro závody středoevropské zóny získal asi dva miliony korun.

“Ve dvou sezonách jsem skončil třetí a druhý. Na českých okruzích jsem byl nejrychlejší. Jen v Mostě zajel s totožným autem o trošku rychlejší čas Carlos Sainz, který teď jezdí v F1 za Ferrari,” vzpomíná.

Jeho další kroky pak vedly do Formule 3, respektive do soutěže Euroformula Open. “Max Verstappen se z tohoto podniku dostal rovnou do Formule 1. Jezdil tady třeba i Charles Leclerc a další,” vysvětluje.

Jeho cílem i nadále zůstává Formule 1, spokojil by se ale i s Formulí 2. “Občas se neubráním myšlence, jak by to mohlo být, kdybych začal se závoděním dřív. Nejsem ale ten ufňukaný typ, co by hleděl na minulost. Navíc ve Formuli 1 jsou dva piloti o něco starší než já. Takový Fernando Alonso rád říká, že závody se neměří věkem, ale stopkami,” dodává s úsměvem.

Sezona na úrovni formule 3 je pak zhruba pětkrát nákladnější než nižší soutěže. Stejně tak je to i u nákladů za samotný vůz. Celá sezona se nákladově pohybuje v řádech desítek milionů korun.

”Formule 3 se kupuje bez motoru a je unifikovaná. Jediný motor si může člověk koupit podle sebe. My jsme šli do Mercedesu. V březnu jsem si objednal jeden motor, ale tím, že spolupracují s velkými a špičkovými stájemi, kde jich dodávají za sezonu třeba dvacet, se na ten můj dostala řada až za půl roku. Dál jsem proto trénoval v Renaultu a pak přišel koronavirus. Část sezony se sice odjela, ale byla dosti zvláštní.” 

V příštích měsících se chce zaměřit na co nejlepší výsledky v Euroformula Open. Pokud by se mu dlouhodobě dařilo, laso z elitních soutěží musí přijít. Vedle budování vlastní kariéry ale buduje také svůj tým Effective racing.

“Až třeba za tři, za pět let z té formule vylezu, chci, aby byl můj tým plně etablovaný na evropské úrovni. Týmu se pak chci věnovat po zbytek života. Zatím ještě jezdím, pak ale bude ten volant řídit někdo jiný a já bych mohl být tím, kdo ty nové Schumachery bude vychovávat. Mým cílem pak je mít dvě auta a dva jezdce, kteří si zaplatí místo v týmu a zázemí pro závodění. Všechny kariéry jezdců na začátku platí bohatí tátové, formule je sport pro bohaté, tak to prostě je,” říká na závěr.

Celý článek zde.